ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΝΩΝΑΣ.ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ Ή ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ?



Πριν από λίγο καιρό έλαβα το παρακάτω  e-mail που πραγματικά με άφησε άναυδο.
<< Αγαπητέ Παναγιώτη
Στην περιοχή διασταύρωση "Αγριάνων προς Τσίντζινα" σε περίπατο μας στο δάσος πριν από μερικές εβδομάδες καταμετρήσαμε πάνω από 100 κορμούς κέδρων μεγάλης ηλικίας  και μεγάλου ύψους, ( πάνω από 5 μέτρα) που είχαν υλοτομηθεί.
Μετά από υπόδειξη μας το δασαρχείο Σπάρτης έκανε έρευνα και σφράγισε τουλάχιστον 20 κορμούς, αφήνοντας αρκετούς ασφράγιστους.
Σε δεύτερη έρευνα μας, είδαμε τους σφραγισμένους κορμούς, αλλά τον μεγαλύτερο αριθμό να έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.
Σε προφορικό μας ερώτημα το Δασαρχείο δεν απάντησε ακόμα σχετικά με θέμα αυτό.

Για την επιτροπή αναδάσωσης Πάρνωνα
Π. Σουκαράς>>

Στον Πάρνωνα που είχε υποστεί τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2007 έγινε υλοτόμηση. Η υλοτόμηση αφορούσε Κέδρους ,προστατευόμενο είδος, που συναντάμε μόνο στον Πάρνωνα στην Κύπρο και στο Λίβανο. Απίστευτο όσο απίστευτη  είναι και η αντίδραση του δασαρχείου.
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τις φωτιές και η αναδάσωση έχει κολλήσει στην γραφειοκρατία, ενώ το πακέτο Μολυβιάτη αναζητείται .    
Το Οικολογικό Παρατηρητήριο Πελοποννήσου θα προσπάθησει να ενώσει την φωνή και την δράση όλων για να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδάσωσης και να προστατευθεί το υπάρχον δάσος. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι ο συντονισμός διάσπαρτων πρωτοβουλιών περιβαλλοντικού-οικολογικού χαρακτήρα , καθώς και την αντιμετώπιση των προσβολών του περιβάλλοντος , που είναι ιδιαίτερα έντονες ως προς το μέγεθος και την έκταση.
To Oικολογικό Παρατηρητήριο Πελοποννήσου προτείνει να
· χαραχθεί μία συνεκτική πολιτική με γνώμονα την προστασία του δασικού μας πλούτου
· αναδιοργανωθεί η Δασική Υπηρεσία, για να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και να παράξει ουσιαστικό έργο.
· γίνει κατανοητή η σημασία της πρόληψης στη δασοπροστασία και επενδυθούν πόροι σε αυτή, εκπαιδευτούν οι τοπικές κοινωνίες και κάνουν την προστασία του δάσους δική τους υπόθεση.

1 σχόλιο: